Toenemende mobiliteit, zorg of zegen?

Geplaatst op: 1 december, 2016 - 10:00

Bij Claranet hebben we een collega die bij elke mogelijkheid die hij kan aangrijpen in een nostalgische bui duikt en met de fijne uitspraak “vroeger was alles beter” elke discussie direct dood laat slaan. Ja hoor, hij heeft ongetwijfeld heus wel een keer gelijk, maar ik vermoed dat als ie de keuze heeft, hij echt niet terugkeert naar zijn ‘368’ met 40 MB harde schijf en monochrome beeldbuis. Zijn tablet slingert hij nu achterin zijn rugzak als hij naar huis rijdt, daar heeft ie geen karretje achter zijn fiets (meer) voor nodig.

Vanuit het Claranet Research Rapport 2016 is ‘mobiliteit en de consumerization van IT’ geclassificeerd als een van de zaken waar IT-managers in Europa ’s nachts echt wakker van liggen. Op zich niet gek, want met minder strenge ‘huisregels’ rondom te gebruiken devices (tablets én laptops) kan de medewerkerstevredenheid dan wel worden vergroot maar de grip op de beveiliging wordt daarmee stukken minder. En alhoewel er nog geen grote boetes zijn uitgedeeld door Autoriteit Persoonsgegevens, terwijl de meldingen over datalekken steeds vaker voorbij komen, is het nog altijd beter om te voorkomen dan genezen.

De, voor veel organisaties onvermijdelijke, stap naar de cloud, hetzij private, hetzij public of een hybride combinatie, biedt enorme voordelen waaronder de groeiende vrijheid rondom mobiel werken. Om de financiële voordelen van de online werkplek niet tekort te doen, zien we daarbij een toenemende vraag naar een model waarbij ook de fysieke (mobiele) werkplek tegen een vast bedrag per maand afgenomen kan worden, iets waar niet alleen de hardwareleveranciers als HP, maar ook steeds meer andere IT-leveranciers een dienst voor introduceren.

Met de introductie van onze Device as a Service Compleet dienst hebben we behoorlijk veel onderzoek gedaan onder onze klanten wat ze nu wel en niet verwachten bij het uit handen geven van het beheer de fysieke werkplek. Reparatie op locatie binnen 24 uur, direct inzetbaar reserve exemplaar op locatie, continue technology refresh en een goede oplossing voor de beveiliging van de mobiele devices waren belangrijke voorwaarden die ingevuld dienden te worden. Met name de laatste noopte ons tot het zoeken naar een externe oplossing die er voor zorgt dat gebruiker de nodige vrijheid heeft om de voordelen uit het device te halen maar tegelijk ervoor zorgt dat de IT-afdeling met een gerust hart het device kunnen opnemen in het bedrijfsarsenaal.

Ja, ik kan iedereen geruststellen; er zijn goede bruikbare oplossingen die er tegenwoordig voor kunnen zorgen dat de zorgen rondom de veiligheid van mobiel werken weggenomen kunnen worden. En waarmee gebruikers in staat worden gesteld om hun favoriete apps te blijven gebruiken, terwijl beheerders de bedrijfsdata veilig kunnen houden. De toenemende mobiliteit zorgt uiteindelijk voor een groeiende productiviteit en medewerker tevredenheid en met de juiste zorg kun je het niet anders zien dan een absolute zegen!

Nieuwsgierig naar de voor en nadelen van meer mobiliteit voor u?
Bent u nieuwsgierig geworden wat de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit van uw IT voor uw organisatie kunnen betekenen? Schrijf u in voor de ontbijtsessie “Mobiliteit & Beheer” in het Philips Stadion in Eindhoven op 13 december as.