Verschil tussen IT & ICT

Geplaatst op: 9 oktober, 2018 - 14:00

IT en ICT worden vaak met elkaar verward en beiden termen zijn behoorlijk nauw aan elkaar verwant, maar het is te simpel om te zeggen dat ze hetzelfde zijn. Claranet gebruikt niet voor niets de term IT:

IT verwijst naar het volledige domein van Information Technology dat de hardware, software, randapparatuur en netwerken omvat. Het is een uitgestrekt gebied met veel verschillende sub-specialismen, waaronder computers, netwerken, communicatie, en software.

ICT is de afkorting voor Information Communication Technology. De term wordt gebruikt om te verwijzen naar een van de sub-specialismen; digitale apparatuur of gerelateerde diensten die worden gebruikt om te communiceren. Tot de ICT behoren van oudsher modems, netwerken en datacommunicatieprotocollen en zodoende ook een wezenlijk deel van de toenmalige telefonie.

Op de meest simpele manier uitgelegd: ICT valt onder de IT-paraplu en verwijst naar het specifieke gebied van IT dat te maken heeft met communicatie (vergelijkbaar met “alle honden zijn dieren, maar niet alle dieren zijn honden”).

IT of ICT?

Als we kijken naar ons eigen dienstenportfolio doen we meer dan alleen maar diensten die met communicatie te maken hebben. Zo hebben we bijvoorbeeld ook “Device as a Service Compleet” als hardware-lease of security-diensten als Security Test én Vulnerability Scanner. Onze echte kracht ligt niet in het leveren van één enkele dienst maar op basis van ons complete (IT-) portfolio een op maat gemaakte oplossing te ontwerpen om een klant compleet te ontzorgen. Dát is het voordeel van een IT-leverancier!