Azure Virtual Desktop, wat is het? En waarom zijn gebruikers zo enthousiast?

Geplaatst op: 8 december, 2020 - 10:01

Microsoft heeft eind vorig jaar Azure Virtual Desktop (toen nog onder de naam Windows Virtual Desktop) gelanceerd als cloud service voor het virtualiseren van bureaubladen en applicaties. Helaas is de aandacht daarna afgeleid door de uitbraak van het Coronavirus en de daarmee samenhangende inzet van thuiswerken, online werkplekken, teams, etc. Hoogstwaarschijnlijk is dat een gemiste kans want de gebruikers zijn enorm enthousiast. Vandaar de vraag; wat is het en waarom dat enthousiasme?

Blog Windows Virtual Desktop Claranet

Als eerste; wat is het en wat kan je eigenlijk met deze dienst? Azure Virtual Desktop (afgekort tot AVD) is een nieuwe en uitgebreide clouddienst voor het virtualiseren van bureaubladen en apps. Je krijgt als gebruiker een volwaardige Windows 10 desktop, gevirtualiseerd in de cloud. Hiermee is jouw online werkplek altijd up-to-date en beschikbaar voor elk apparaat. Het draait op het Microsoft cloudplatform Azure, een van de meest betrouwbare cloudplatforms ter wereld. Daarnaast integreert het volledig met Microsoft/Office 365. Hierdoor wordt de gebruikerservaring enorm verbeterd. Naast de normale Office-applicaties kun je met Windows Virtual Desktop bijvoorbeeld uitstekend met AutoCAD-bestanden werken en zonder vervelende haperingen YouTube-video’s bekijken. In tegenstelling tot veel andere online werkplekken biedt WVD dus wél een goede Office 365 ondersteuning, ondersteunt het wél Microsoft Edge browser en is de Microsoft App Store wél beschikbaar.

De voordelen

Om te zien waarom de gebruikers zo enthousiast zijn, is het goed om de voordelen op een rijtje te zetten:

  • Online gebruikerservaring
    Volgens Microsoft krijgen klanten met Azure Virtual Desktop de beste Windows 10 ervaring voor virtuele desktops. Zo zijn bijvoorbeeld de Microsoft Store, Cortana en Edge geïntegreerd en is er de unieke mogelijkheid om met meerdere gebruikers tegelijk gebruik te maken van dezelfde Windows 10 machine. Daarnaast biedt Azure Virtual Desktop een uitmuntende Office 365 ervaring met optimale performance en gebruikerservaring. Gebruikers krijgen dezelfde ervaring als een lokaal bureaublad of laptop, of je nu je Postvak IN beheert met Outlook, bestanden deelt in OneDrive of samenwerkt met collega's via Microsoft Teams. Met de overname van FSLogix, biedt Azure Virtual Desktop volledige ondersteuning voor het gebruik van alle Office 365-producten. Geen gedoe meer met Office 365 draaiende krijgen op een eigen VDI of RDS. Ook geïntegreerd zijn alle beveiligings- en beheertechnologieën van en door Microsoft 365.
  • Overal en op elk apparaat
    Onafhankelijk van het type apparaat (Windows, Mac, iOS, Android of een ander apparaat met een HTML5-webclient) kan je een externe verbinding instellen met Azure Virtual Desktop. Er kan vanuit de organisatie gekozen worden welke Azure VM aan de behoeften van elk team voldoet en er kan gebruik worden gemaakt van het voordeel van Windows 10-multisessie dat alleen Azure biedt. Met Windows 10-multisessie kunnen eenvoudig interactieve sessies met meerdere gelijktijdige gebruikers uitgevoerd worden met dezelfde implementatie, wat een kostenbesparing oplevert.
  • Schaalbaarheid
    Vanuit de IT-afdeling kun je Azure Virtual Desktop gebruiken voor het implementeren en beheren van Windows VM’s. Hiermee kan Azure gebruikt worden voor dataverwerking, opslag, uitgebreide diagnoses, geavanceerde netwerken en treedt het op als ‘broker’ voor verbindingen en gateway. Dit doe je op het nieuwe desktop besturingssysteem Windows 10 Multi-User dat exclusief beschikbaar is binnen Azure Virtual Desktop. Natuurlijk zijn bestaande besturingssystemen zoals Windows 10, Windows 7 of Windows Server 2012 R2 en hoger ook te gebruiken. Je hoeft amper tijd te investeren in operationele zaken, want in enkele minuten kan je alles implementeren én eenvoudig op- of afschalen.
  • Flexibiliteit
    Organisaties kunnen met AVD zowel bureaubladen als apps virtualiseren. Dit houdt in dat je jouw klanten het gehele bureaublad of alleen specifieke applicaties kan leveren. Daar komt bij dat wanneer jouw klant virtuele apps levert aan een Windows 10 endpoint, deze naadloos geïntegreerd worden in de gebruikersinterface. Met Windows Virtual Desktop is de gebruikerservaring dus op en top aan te passen naar de wensen en eisen van de organisatie.
  • Minder complex
    Waar voorheen het implementeren van meerdere virtuele desktops kostbaar en ingewikkeld was, kan je met Azure Virtual Desktop meerdere klanten op één infrastructuur laten landen. Zo wordt de schaalbaarheid per klant optimaal en dat is kostentechnisch interessant voor zowel klant als IT-beheerder: je betaalt namelijk alleen voor wat je gebruikt.
  • Kostenbesparend
    Met Windows Virtual Desktop zijn grote investeringen in nieuwe hardware voor het platform niet meer nodig. Via een maandelijks betaalmodel ben je voorzien van de meest up-to-date platform. Dit vertaalt zich door naar de kosten van je klant die ook geen on-premise platform hoeven te onderhouden. Met Azure Virtual Desktop kun je de vervanging hiervan binnen enkele minuten implementeren en opschalen. Er is dus geen management nodig op de infrastructuur. Azure Virtual Desktop ontzorgt hierdoor ook op beheerlasten, aangezien deze managementlaag volledig onderhouden wordt door Microsoft. Daarbij kunnen meerdere gebruikers op één infrastructuur wat de optimalisatie van de schaalbaarheid helpt en kostentechnisch interessant is, want er wordt enkel betaald voor het gebruik.
  • Beveiligingsupdates tijdens overstap
    Azure Virtual Desktop is de enige service die gratis uitgebreide Windows 7 updates biedt terwijl een organisatie de overstap maakt naar Windows 10. Op deze manier krijgen organisaties de kans hun oude applicaties te blijven gebruiken terwijl ze de overgang maken naar Windows 10. Organisaties met volumelicenties voor Windows 7 Professional en Enterprise moeten normaal per systeem betalen voor Windows 7 Extended Security Updates. Met de overstap naar de Azure Virtual Desktop kunnen ze tot januari 2023 gratis beveiligingsupdates voor Windows 7 ontvangen.

Azure Virtual Desktop is uiteraard ook beschikbaar binnen Claranet WorkSmart365 indien er traditionele applicaties gepubliceerd dienen te worden. Voor meer informatie of een vrijblijvende sparringsessie met een van onze experts, vul onderstaand contactformulier in of bel met 040-2393 300.