Borderless IT - grenzeloos en veilig!

Geplaatst op: 15 maart, 2023 - 15:00

Met Borderless IT wil Claranet de zichtbare én onzichtbare grenzen laten verdwijnen. Dankzij onze eigen internationale footprint begrijpen wij de uitdagingen die het werken in meerdere landen met zich meebrengen. Elk land heeft eigen regulering en eisen, en dat geldt zeker voor de aanleg van een internetverbinding. En met alleen een verbinding ben je er nog niet, die moet je ook goed beveiligen en je moet zorgen dat je een koppeling kunt maken met het bedrijfsnetwerk. Met onze Borderless IT-propositie verzorgen wij een grenzeloos netwerk zodat de IT-afdeling zich volledig kan richten op ondersteuning van de core-business zonder zich zorgen te hoeven maken over de onderliggende connectiviteit én security.

In dit blog vijf vragen aan Henk Liebeek en Bart Jacobs, respectievelijk Productmanager en Commercieel Directeur bij Claranet Benelux, over Borderless IT, wereldwijde verbindingen, security en het ‘IT to the MAX-event’ op 22 juni aanstaande.


web-header-it-to-the-max-event_0.png

Hoe ondersteunt Claranet de klanten met een grenzeloos netwerk?

Henk: “Claranet positioneert zich als het centrale aanspreekpunt voor het gehele netwerk. Wij nemen de internationale communicatie met lokale leveranciers voor onze rekening. Door 24x7 te monitoren verdwijnen de problemen die ontstaan door tijdverschillen en zijn alle internationale collega’s verzekerd van een werkende IT-omgeving. Wij werken hiervoor met Expereo, een wereldwijde leverancier van connectiviteit met een lokale vertegenwoordiging die echt weten wat er speelt in dat land. Zo hebben we een wereldwijde dekking; als er netwerk ligt, dan zijn wij er ook.”
Bart: “Vergis je niet; in Nederland hebben wij een goed gereguleerd open netwerk. Sterker nog, het is hier mogelijk om meerdere netwerken te gebruiken op hetzelfde adres. Hierdoor kunnen we een ongewoon hoge beschikbaarheid van het netwerk garanderen. In het buitenland ligt dat namelijk vaak net even anders. Er zijn lokale monopolie-partijen waarmee je verplicht bent om samen te werken. En dat kan geo-politiek gedreven zijn, of simpelweg omdat er maar één leverancier zijn netwerk op die specifieke locatie heeft liggen.”
Henk: “En dan gaan we nog een stapje verder. Zo zijn er landen, bijvoorbeeld China, waar er meerdere internetten zijn. Dat klinkt wellicht vreemd maar het zal je maar gebeuren dat je een dure glasvezelverbinding aan laat leggen en dan ineens op een tweederangs netwerk terecht komt achter een enorme firewall waardoor al je verkeer gefilterd wordt. Dat zal je bij ons niet gebeuren. Wij garanderen een premium verbinding omdat wij samenwerken met de lokale leveranciers en dus snappen op welke manier het netwerk de meeste waarde oplevert. Door gebruik te maken van diverse lokale providers wereldwijd, zijn wij in staat om altijd verbindingen te leveren van de best beschikbare kwaliteit tegen de beste prijs. Dit kan variëren van hoogwaardig glasvezel tot koperverbindingen en van 4G/5G tot satellietverbindingen. Dankzij onze ervaring maken wij altijd de voor beste keus voor onze klanten.“

Dat klinkt logisch… maar is dat niet enorm ingewikkeld?

Bart: “Dat is precies wat we willen voorkomen voor onze klanten. Wij zorgen voor een snelle en veilige verbinding zonder dat het complex wordt. Dat heeft voor een groot deel met de schaalgrootte te maken. Doordat we samen met Expereo een wereldwijde dekking hebben met lokale invulling is het slim gebruiken van de juiste resources een tweede natuur geworden waardoor je altijd verzekerd bent van de beste oplossing. Zonder extra complexiteit!”
Henk: “Hierdoor kunnen we ook een standaard oplossing bieden die naadloos aansluit bij de rest van het netwerk. Daarmee ben je daadwerkelijk grenzeloos in je netwerk en merk je niets van de fysieke afstand. Met een aanwezigheid in bijna 200 landen zijn wij ook in staat om hoge kwaliteit te leveren in “complexe” landen. Wij houden wereldwijd rekening met de lokale wetgeving en eventuele belastingen zijn in de prijs inbegrepen. Doordat wij met lokale providers werken, kunnen wij snel inspelen op verrassingen die zich lokaal aandienen. De communicatie loopt centraal via ons, dus je hebt alleen contact met ons en wij verzorgen de communicatie met de diverse locaties.”
Bart: “Door gebruik te maken van het wereldwijde netwerk en de mogelijkheid om nieuwe technieken als SD-WAN (Software Defined - Wide Area Network) in te zetten, kunnen we ook garanderen dat we een kwalitatief uitstekende verbinding leveren. Voor de techneuten onder ons; lage latency en minimale jitter zorgen voor een zeer goede gebruikerservaring. We hebben hoge kwaliteit apparatuur in het core-netwerk waardoor we dynamische paden kunnen kiezen en we niet persé op zoek zijn naar de kortste weg, maar naar de snelste weg over het netwerk.“

Hoe veilig is dat, zo’n wereldwijd netwerk?

Henk: “Enorm veilig! Wij monitoren alle verbindingen 24x7. Als er zich problemen voordoen, zijn wij vaak al aan het schakelen met de lokale provider voordat onze klanten doorhebben dat er problemen zijn met de verbinding. Wij informeren continu over de aard van het probleem en de verwachte oplostijd. Hiervoor werken we, naast Expereo, samen met Fortinet, een wereldleider op het gebied van security. Fortinet is bekend van de ruime range aan firewalls maar ze doen veel meer dan dat. Wij zetten ze dan ook in met een brede mix aan security-oplossingen en kunnen daarmee op internationale verbindingen zowel de IT- als de OT-security overal ter wereld optimaliseren.”

IT ken ik, maar wat is OT?

Bart: “OT kun je zien als het broertje van IT. IT staat voor Informatie Technologie en wordt met name gebruikt in kantooromgevingen. Operational technology (OT) is de hard- en software die industriële apparatuur en processen monitort of bestuurt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan industriële technologie die de motoren van een sluis bestuurt of de software die robots in een fabriek aanstuurt. Doordat industriële apparatuur steeds vaker is voorzien van sensoren en software én gekoppeld is aan het bedrijfsnetwerk, komen deze werelden de laatste tijd steeds meer samen.”

En SD-WAN?

Henk: “SD-WAN staat voor Software Defined Wide Area Network en is een techniek waarmee verkeer dynamisch gestuurd kan worden over meerdere verbindingen. Dit kan zijn voor failover, kwaliteit, of bandbreedte doeleinden. SD-WAN is geen directe vervanging van MPLS, maar het kan wel verkeersstromen sturen, zodat MPLS alleen voor kritische diensten gebruikt wordt. Indien er gekozen wordt voor het simultaan gebruiken van meer verbindingen zetten wij aan beide kanten van de SD-WAN verbinding een Fortinet-firewall zodat we het complete circuit kunnen managen.”

Met welk vraagstuk kunnen organisaties bij jullie terecht?

Bart: “Elke vraagstuk op gebied van nationale én internationale verbindingen, en zeker als je meer wil dan alleen een internetverbinding. En hoewel je het woord ‘ontzorgen’ niet mag gebruiken, is dat wel precies wat we doen. Wij verzorgen een compleet beheerd netwerk met internationale dekking zonder dat je je druk hoeft te maken. Hiermee kunnen de IT-afdelingen van onze klanten zich volledig focussen op de daadwerkelijk belangrijke zaken binnen de organisaties, wij zorgen wel dat het fundament, zeg maar de ‘bodemplaat van je IT’ in orde is.”
Henk: “De komende tijd zul je meer van ons horen rondom deze propositie, te beginnen met een event op donderdag 22 juni in het Brainport Industry Campus waar we Borderless IT als propositie nader zullen toelichten, samen met onze partners Expereo en Fortinet.”

Wat kunnen bezoekers aan dit event verwachten?

Henk: “We hebben een mooi programma opgesteld onder de event-titel ‘IT to the MAX’. Het is een niet zo subtiele verwijzing naar de Formule 1 maar dat hebben we uiteraard niet zomaar gedaan. Naast presentaties vanuit de drie partners die samen het fundament vormen van onze Borderless IT; Expereo, Fortinet en uiteraard wijzelf, hebben we ook oud-F1-coureur en dé F1-analyst Robert Doornbos bereid gevonden om een key-note presentatie te geven over IT, snelle dataverwerking binnen de Formule 1 én de manier waarop een Grand Prix gewonnen kan worden door die data razendsnel van circuit naar het strategisch commandocentrum op het hoofdkwartier te krijgen om daar talloze strategieën door te rekenen naar de winnende versie. Een serieus goed verhaal over echt grenzeloze IT en eyeopener voor iedereen die een warm hart toedraagt aan IT, Formule 1 of beiden.”
Bart: “Wat ook een eyeopener is, is de combinatie van presentaties die we samen met Expereo en Fortinet geven. We ontkomen er niet aan om de techniek te belichten maar zullen niet te ver de diepte in gaan. We proberen juist op praktische manier met herkenbare voorbeelden dit onderwerp begrijpelijk te maken en te houden. Ook als je geen technische achtergrond hebt. Het is van belang dat onze boodschap verder komt dan de IT-afdeling van de organisaties omdat het een ondersteuning biedt voor de gehele (core-)business. Wij zijn er van overtuigd dat onze nieuwe Borderless IT-propositie een meerwaarde is op het gebied van zowel de betere verbinding als een hoger level van cybersecurity voor elke internationale organisatie, van welke omvang dan ook!”

Aanmelden voor ons Borderless IT-event “IT to the MAX” op 22 juni op de Brainport Industry Campus in Eindhoven kan via https://www.claranet.nl/events/borderless-it-max