Wat zijn pentesten?

Geplaatst op: 25 februari, 2022 - 14:55

Pentesten (ook wel bekend als penetratietesten) zijn een beveiligingsoefening waarbij cyberbeveiligingsexperts testen uitvoeren op een IT-systeem (platform of infrastructuur) om mogelijk bestaande kwetsbaarheden te vinden en uit te buiten.

Header blog wat zijn pentesten

Meer dan de helft van alle datalekken wordt veroorzaakt door kwaadaardige activiteiten, volgens het IBM-rapport '2021 Cost of a Data Breach Report'. Bovendien kost een gemiddelde aanval 3,85 miljoen dollar en duurt het daarbij 287 dagen om te ontdekken en op te lossen.

Hoe onheilspellend deze statistieken ook klinken, geen paniek. Veel organisaties in het midden en hogere segment van de markt maken gebruik van Continious Security Testing (CST) om ervoor te zorgen dat kwetsbaarheden snel worden ontdekt en verholpen. Deze risico's kunnen op elk moment ontstaan, bijvoorbeeld door een software-update of de ontdekking van een nieuwe kwetsbaarheid. Dit betekent dat eenmalige pentesten ze lange tijd onontdekt kunnen laten.

Pentesten is grotendeels een handmatig proces, maar automatisering kan helpen, vooral wanneer het gaat om veranderende aanvalsgebieden zoals applicaties of dynamische webomgevingen. De CST-dienst van Claranet scant bijvoorbeeld voortdurend jouw webapplicaties en IT-infrastructuur op kwetsbaarheden. Maar wat zijn pentesten nu precies? En hoe helpen ze jouw organisatie het risico op een datalek te verminderen? In deze blog het antwoord!

Wat zijn pentesten?

Het doel van pentesten is het simuleren van een mogelijke aanval en het identificeren van zwakke plekken waar potentiële aanvallers hun voordeel mee kunnen doen. Door deze zwakke plekken te ontdekken, kunnen pentesters een lijst van problemen samenstellen en kunnen organisaties de nodige beveiligingsmaatregelen treffen om gevoelige gegevens te beschermen tegen reële bedreigingen.

Fasen van penetratietesten

Om een penetratietest met succes uit te voeren, zijn er vijf fundamentele stappen die moeten worden gevolgd:

1. Scoping en planning

De eerste fase van een pentest is planning en verkenning. Het is belangrijk om de scope en doelen van de test te bepalen, inclusief welke systemen je van plan bent te onderzoeken en de testmethoden die je van plan bent te gebruiken.

2. Verkenning

In dit stadium beginnen testers met het scannen van het netwerk en het in kaart brengen van de applicatie om inzicht te krijgen in de context van de applicatie of het netwerk en de potentiële risico's die binnen het systeem zouden kunnen bestaan. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het identificeren van software die in gebruik is in de infrastructuur van een organisatie, of het bouwen van een sitemap van de inhoud van de applicatie en opsporen van de onderliggende technologie die in gebruik is.

3. Handmatig testen

Pentesters gebruiken de resultaten van de verkenningsfase en hun eigen ervaring om applicaties afzonderlijk aan te vallen. Nadat een kwetsbaarheid is geïdentificeerd, zullen de testers proberen toegang te krijgen tot systemen en netwerken waarvoor beperkingen gelden. Ze kunnen bijvoorbeeld zoeken naar ‘backdoors’ en zwakke authenticatie.

Eenmaal geïdentificeerd, zullen testers proberen gebruik te maken van deze kwetsbaarheden om bredere toegang te krijgen, waaronder root- of admin-toegang. Zij zullen hetzelfde proces ook op andere systemen in het netwerk uitproberen en deze wellicht koppelen aan nieuwe aanvallen op verschillende kwetsbaarheden om hun toegang te maximaliseren.

4. Behoud van toegang tot een IT-omgeving

Het binnendringen is slechts het begin. Om toegang te krijgen tot echt gevoelige informatie, moeten bedreigingen lange tijd onopgemerkt in de omgeving rondzwerven. Dit is een soort uitgebreide penetratietest, die ook wel "red teaming" of simulatie van een tegenstander wordt genoemd. Pentesters voeren ook tests achteraf opnieuw uit om te bevestigen dat de herstelmaatregelen succesvol zijn geweest.

In dit stadium van het proces zullen testers hardnekkige bedreigingen nabootsen om te begrijpen of zij al dan niet detectie kunnen vermijden en toegang kunnen krijgen tot zeer gevoelige gegevens.

5. Analyseren van de test

Nadat een penetratietest is voltooid, zullen de beveiligingsexperts de resultaten van een test analyseren en rapporteren. Dit rapport omvat:

  • Een lijst van de geïdentificeerde kwetsbaarheden in de beveiliging.
  • Een beoordeling door het penetratietestteam waarin het risiconiveau van elke kwetsbaarheid wordt geschetst.
  • Suggesties voor manieren om de kwetsbaarheden te verhelpen.
  • Een diepgaande analyse die een holistisch beeld schetst van de algehele IT-beveiliging van de organisatie.
  • Algemeen advies over hoe kwetsbaarheden kunnen worden verholpen en de omgeving kan worden versterkt.

Gewapend met dit rapport kunnen cyberbeveiligingsprofessionals beginnen met het voorkomen van echte aanvallen en met het beveiligen van gevoelige data.

Soorten penetratietesten

Er zijn veel verschillende soorten penetratietesten uit te voeren op een verscheidenheid van omgevingen van een organisatie:

  • Black box: De pentester heeft geen enkele voorkennis van het doelwit. Zij identificeren en testen alles op basis van hun eigen verkenningsscans.
  • White box: De tester krijgt vooraf volledige toegang tot alles wat met het doelwit te maken heeft, broncode, netwerkdiagrammen, credentials en elk stukje informatie dat kan helpen.
  • Grey-box: Dit is het meest voorkomende pentestscenario. De testers krijgen slechts beperkte informatie, het minimaal noodzakelijke, zodat ze de tijdrovende verkenning kunnen overslaan en kunnen beginnen met testen van belangrijke kwetsbaarheden.

Het type pentest wordt ook bepaald door het doelwit. Of het nu gaat om netwerkinfrastructuur, een aangepaste applicatie, een website of webapplicatie pentesters zullen verschillende strategieën hanteren. Bijvoorbeeld door een publieksgerichte website te testen of om te zien welke systemen kwetsbaar zijn als een aanvaller al bevoorrechte netwerktoegang heeft verkregen.

Voor alle pentesten is het bijzonder belangrijk dat de testers een afgebakende scope én schriftelijke toestemming hebben om de test uit te voeren. Dit helpt mogelijke problemen met (interne) juridische teams en rechtshandhaving te voorkomen.

Veel gestelde vragen over penetratietesten

  • Wat is de meest effectieve vorm van pentesten?

    De meest effectieve vorm van testen is de white-box test en de meest voorkomende (en kosteneffectieve) is de grey-box test.

  • Wie voeren pentesten uit?

    Veel organisaties doen een beroep op externe beveiligingsexperts om deze testen uit te voeren. Organisaties zijn vaak verplicht de test door externen te laten uitvoeren om te voldoen aan wettelijke eisen én een extern team brengt ook specialistische vaardigheden en een breder scala aan diensten met zich mee.

  • Welke systemen moeten worden getest tijdens een penetratietest?

    Pentesten omvatten meestal een combinatie van meerdere IT-systemen én infrastructuur. Vaak zal het een combinatie zijn van onderstaande opties:

    • Web- en mobiele applicaties
    • Websites
    • Interne applicaties
    • Databanken
    • API's
    • Cloud en on-premise IT-infrastructuur
    • WIFI-netwerken
  • Waarom heb ik pentesten nodig?

    Net als bij een financiële audit of een beoordeling van een medewerker is het doel om de kritische radertjes van jouw organisatie zo soepel mogelijk te laten draaien.In het huidige tijdperk van werken op afstand is een veilige IT-infrastructuur belangrijker dan ooit tevoren.

    Jouw interne IT-beveiligingsteam controleert en stopt waarschijnlijk elke dag bedreigingen in de IT-omgeving. Een pentest door externe experts is bedoeld om te bevestigen dat jouw interne processen en protocollen up-to-date, efficiënt en effectief genoeg zijn om bedreigingen tegen te houden voordat ze een probleem worden.

  • Wat moet een pentest je vertellen?

    Om jouw organisatie te beschermen, moet je regelmatig penetratietesten uitvoeren. Met elk rapport zul je in staat zijn om:

    • Kwetsbaarheden in jouw beveiligingssystemen te identificeren, zodat je adequate maatregelen kunt nemen om deze te stoppen.
    • Ervoor te zorgen dat jouw bestaande preventieve beveiligingsmaatregelen op peil zijn.
    • Nieuwe softwareoplossingen en toepassingen te testen en beveiligen.
    • Bestaande bedreigingen die mogelijk onopgemerkt zijn gebleven, te identificeren en elimineren.
    • Te voldoen aan de gegevensvoorschriften, waaronder de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).
    • Vertrouwen op te bouwen bij belanghebbenden en businesspartners en zorg kunnen dragen dat alle gevoelige gegevens worden beschermd en beveiligd.

Automatiseer uw security test

Pentesten hebben maar één doel: de gegevens van een bedrijf beschermen tegen mogelijke cyberaanvallen in de echte wereld. Enkelvoudige geven je een essentiële risicobeoordeling. Echter, zo is onze ervaring, bedrijven moeten verder gaan dan dat. Continuous Security Testing voegt een terugkerende scan toe waarbij kwetsbaarheden door een pentester worden geverifieerd voordat ze worden gerapporteerd. Het is het verschil tussen het laten controleren van deuren en ramen door een beveiligingsadviseur en het installeren van een alarmsysteem met een meldkamer die reageert op alarmsignalen. Je hebt beiden nodig om veilig te blijven.

Als je wilt profiteren van toonaangevende technologie in combinatie met onze expertise, neem dan vandaag nog contact met ons op via onderstaand formulier of bel 040-239 3300

Continuous Security Testing Een kwestie van Timing

Lees onze andere blogs over Continuous Security Testing (CST)

Wat zijn pentesten

Blog 1

Kunnen pentesten geautomatiseerd worden?

Lees verder

Drie goede redenen waarom je security testen moet automatiseren

Blog 3

Drie goede redenen waarom je security testen moet automatiseren

Lees verder

Kan je de kosten van pentesten terugbrengen tot het beschikbare budget?

Blog 4

Kan je de kosten van pentesten terugbrengen tot het beschikbare budget?

Lees verder

Kan je de kosten van pentesten terugbrengen tot het beschikbare budget?

Blog 5

Applicatiebeveiliging: Hoe bescherm ik mijn applicaties?

Lees verder