Drie goede redenen waarom je security testen moet automatiseren

Geplaatst op: 11 maart, 2022 - 09:11

Afgelopen jaar is maar liefst drie kwart van de Nederlandse organisaties getroffen door een ransomware-aanval. Slechts een derde van hen gaf aan dat ze hiervoor een cybersecurity-strategie hadden klaarliggen. Om er zeker van te zijn dat je niet het slachtoffer wordt van cybercriminelen, zijn security testen een onmisbare onderdeel van een afweerstrategie.

Blog header Security testen automatiseren

Handmatige pentesten zijn hierbij altijd de eerste optie, omdat ervaren pentesters complexe bedreigingen kunnen detecteren en logica kunnen toepassen voor de volgende stappen. Echter moet je geautomatiseerde security testen niet over het hoofd zien; als aanvullende dienst zijn ze ongelooflijk nuttig. Ze verlichten de werklast voor de gespecialiseerde pentesters, zodat zij zich kunnen richten op de kwesties waarvoor hun technische kennis, expertise en kritisch denken vereist is.

Met dat in gedachten, zijn hier drie goede redenen waarom je geautomatiseerde testen zou moeten gebruiken:

1. Geautomatiseerde security testen besparen tijd

Geautomatiseerde security testen scannen je complete infrastructuur en applicaties, verwerken grote hoeveelheden gegevens en detecteren snel de kwetsbaarheden die makkelijk(er) te ontdekken zijn. Het stelt je ook in staat om meerdere tests tegelijk uit te voeren. Bovendien levert geautomatiseerd scannen sneller en in grote hoeveelheden resultaten op.

Maar ondanks de snelheid slaagt deze test er vaak niet in complexere bedreigingen te detecteren, terwijl het er ook om bekend staat valse positieven als echt issue te interpreteren. Daarom is het van cruciaal belang om het te combineren met pentesten die door mensen worden uitgevoerd. Zo krijg je een waarheidsgetrouw beeld van jouw beveiliging, met diepgaande rapportage die je vertelt wat er mis is en hoe je het kunt oplossen.

2. Het kan 24/7 draaien

Hoewel elke test beter is dan helemaal geen test, vertegenwoordigt één enkele penetratietest de beveiliging voor slechts dat ene moment in de tijd. Wat de ene dag waar is, is dus niet noodzakelijkerwijs de volgende dag waar. In dit steeds veranderende bedreigingslandschap is dat nauwelijks een geruststellende gedachte, of wel?

Als je geautomatiseerde tests continu achter elkaar uitvoert, scan je doorlopend op nieuwe bedreigingen en kwetsbaarheden. Dit werkt het beste als het wordt ingezet, behandeld en geïnterpreteerd door experts. Dit betekent dat een pentester elke kwetsbaarheid eerst controleert, zodat je geen tijd verspilt aan het verhelpen van niet-bestaande problemen.

3. Het verifieert oplossingen

Met geautomatiseerde security testen kan je jouw infrastructuur scannen voor een basisniveau van zekerheid. Het is meestal aan de specialisten om de meer ernstige en complexe bedreigingen te identificeren. Als je eenmaal maatregelen hebt genomen om deze aan te pakken, moet je nog steeds bevestigen dat ze zijn verholpen.

En dus, ja, geautomatiseerde scanning kan worden gebruikt om een oplossing te verifiëren, maar altijd strikt onder toezicht van de experts en op basis van strikte testscenario's die iemand heeft ingesteld. Door geautomatiseerde security testen te gebruiken als aanvulling op handmatige testen, kan je snel de oplossingen verifiëren en jezelf geruststellen.

Verbeter de beveiliging, continu

Pentesten zijn nodig om kwetsbaarheden in systemen op te sporen. Echter, waar geautomatiseerde testen grote hoeveelheden gegevens snel scannen, bieden door mensen geleide testen meer nauwkeurigheid. Continuous Security Testing (CST) combineert het beste van twee werelden. Het beoordeelt voortdurend de complete infrastructuur met geautomatiseerde scans. CST wordt geleverd met handmatige kwetsbaarheidscontroles, handmatige pentesten en directe meldingen van kwetsbaarheden.

Zodra de scans zijn voltooid, interpreteert ons team van door CREST erkende experts de uitkomsten van de scans. We gebruiken kritisch denken, technische kennis en onze 25 jaar ervaring om een breed bereik en een compleet beeld van jouw beveiligingslandschap te bieden.

En omdat we mensen zijn, stoppen we niet zodra we klaar zijn met de testen. Wij bieden je de kennis en ondersteuning die je nodig hebt om jouw beveiliging voortdurend te verbeteren.

Als je wilt profiteren van toonaangevende technologie in combinatie met onze expertise, neem dan vandaag nog contact met ons op via onderstaand formulier of bel 040-239 3300

Continuous Security Testing

Toen en Nu

Lees onze andere blogs over Continuous Security Testing (CST)

Wat zijn pentesten

Blog 1

Kunnen pentesten geautomatiseerd worden?

Lees verder

Wat zijn pentesten

Blog 2

Wat zijn pentesten?

Lees verder

Kan je de kosten van pentesten terugbrengen tot het beschikbare budget?

Blog 4

Kan je de kosten van pentesten terugbrengen tot het beschikbare budget?

Lees verder

Kan je de kosten van pentesten terugbrengen tot het beschikbare budget?

Blog 5

Applicatiebeveiliging: Hoe bescherm ik mijn applicaties?

Lees verder