Hoe kan jouw organisatie profiteren van een gestroomlijnd wereldwijd netwerk?

Geplaatst op: 9 mei, 2023 - 10:00

Na de corona-pandemie hebben bijna 9 van de 10 organisaties een “digital first”-strategie aangenomen of zijn ze van plan deze aan te nemen. Waar vroeger het hebben van een digitale transformatiestrategie voldoende was, wordt het nu beschouwd als een basis om concurrerend te blijven. Een van de grootste fouten die gemaakt kan worden, is ervan uitgaan dat digitale transformatie een vakje is dat kan worden aangevinkt met een ‘one size fits all’ benadering. De meeste organisaties zijn al begonnen aan hun reis naar digitale volwassenheid, maar het is een lang en kronkelig pad dat zorgvuldig navigatie vereist om echt de vruchten te plukken en de concurrentie voor te blijven.

Header blog gestroomlijnd wereldwijd netwerk

Elke organisatie is zijn eigen unieke entiteit, met verschillende eisen en doelstellingen voor digitalisering. Voor sommige bedrijven zijn samenwerking en productiviteit essentieel. Voor anderen zal de digitale transformatie louter gebaseerd zijn op het geven van een goede gebruikerservaring aan de klant.

De behoefte aan een flexibele, digitale werkplek heeft geleid tot een golf van migratie naar de cloud. Software as a Service (SaaS) heeft deze beweging op gang gebracht, waarbij steeds meer organisaties kiezen voor software op abonnementsbasis die in de cloud staat, zonder lokaal te hoeven worden geïnstalleerd, gepatcht of onderhouden. Infrastructure as a Service (IaaS) heeft ook het probleem van voldoende resources voor organisaties opgelost, door hen in staat te stellen serverruimte en rekenkracht aan te spreken wanneer zij die nodig hebben.

Hoewel de technologie er is en organisaties er duidelijk gebruik van beginnen te maken, is er geen ‘magische blauwdruk’ voor wat daarna komt. Wereldwijd opereren zorgt voor een eigen reeks unieke uitdagingen, afhankelijk van omvang, geografie, personeelsbestand en bedrijfstak. Sommigen komen uit op om Platform as a Service (PaaS) of SaaS, voor anderen om een combinatie van SaaS en IaaS.

Er is echter één gemeenschappelijke factor waarmee alle organisaties rekening moeten houden, en dat is hun afhankelijkheid van de integriteit van wereldwijde netwerken om hun business in stand te houden.

Het bouwen van de perfecte cloud oplossing.

De weg naar de cloud zal voor elke organisatie anders zijn. Van het gebruik van cloud-gebaseerde applicaties tot het inzetten van volledige infrastructuur, er zijn vele routes beschikbaar, elk met hun eigen reeks duidelijke voordelen voor eindgebruikers.

Welke weg een organisatie ook neemt naar de cloud, het element wat alle routes verbindt, is de behoefte aan betrouwbare netwerken, efficiënte implementatie en real-time monitoring. Een organisatie met een enkel gecentraliseerd kantoor kan prima uit de voeten met SaaS. Echter, met schaal komt nieuwe uitdagingen. Als datzelfde organisatie besluit om verschillende nieuwe filialen te openen, zal het moeten gaan nadenken over de inzet van applicaties, snelheid, het delen van gegevens en mobiliteit. Dat is waar internetconnectiviteit als standaard wordt gezien, en de focus wordt gelegd op beveiliging, het stroomlijnen van de ervaring, applicatie prestaties, en het vermogen om een complex en evoluerend netwerksysteem te beheren.

Dit noemen we hyperconnectiviteit.

Waarom de verbinding slechts de eerste stap is.

Traditioneel ging digitale transformatie altijd over connectiviteit. Door gegevens en applicaties te verplaatsen naar de cloud en het gebruik van elementen van SaaS en IaaS hebben organisaties zichzelf in staat gesteld om flexibeler, veiliger en schaalbaarder te worden.

De meeste organisaties hebben ten minste gedeeltelijk hun software en infrastructuur in de cloud. Dit was de belangrijkste doelstelling in de meeste digitale transformatiestrategieën in het afgelopen decennium of langer. Voor een onderneming met meerdere vestigingen over de hele wereld, is ‘verbondenheid’ cruciaal voor de dagelijkse werking van de organisatie. Echter, ze willen meer doen dan gewoon ‘draaien’. Ze willen slagen, groeien, evolueren en de concurrentie verslaan.

Met andere woorden; de verbinding is slechts de eerste stap!

Het is meer dan verbonden zijn. Het gaat over veilig en efficiënt verbonden zijn. Het gaat erom dat je de cloud kunt gebruiken met volledig vertrouwen en gemoedsrust, wetende dat software gemakkelijk kan worden ingezet, bewaakt en gebruikt, ongeacht de geografie.

Het ontbrekende stuk van de digitale transformatiepuzzel.

We weten dat SD-WAN meer controle kan bieden over software, betere beveiliging en diepgaandere monitoring, maar zelfs dan benutten we niet het volledige potentieel van de technologie. Zelfs met de beste applicaties ter wereld en de beste monitoring suite op de markt, zou een organisatie nog steeds moeite hebben om de prestaties te handhaven en zelfs te verbeteren. Dat is waar ‘Enhanced Internet’ om de hoek komt kijken, en het is iets wat organisaties gemakkelijk over het hoofd kunnen zien. ‘Enhanced Internet’ biedt controle over de internetonderlaag en een diepgaand inzicht in de prestaties van applicaties. Kortom, het maximaliseert de effectiviteit van SD-WAN voor bedrijven en ontsluit het ware potentieel ervan.

Een applicatie is slechts zo goed als de ervaring van de eindgebruiker. Als een applicatie traag is door slechte connectiviteit, wordt de productiviteit ernstig belemmerd.

Het internet lijkt misschien één samenhangend netwerk, maar in werkelijkheid bestaat het uit meer dan 790.000 individuele netwerken, elk met hun eigen fluctuaties en kwetsbaarheden onder belasting.

‘Enhanced Internet’ maakt gebruik van iets dat ‘smart routing’ wordt genoemd om elke seconde duizenden tests uit te voeren op deze beschikbare netwerkpaden. Deze tests analyseren alles van pakketverlies en latency tot historische betrouwbaarheid en peering-capaciteit. Hierdoor kunnen de optimale routeringspaden in real-time worden geselecteerd, wat betekent dat gebruikers een consistent soepelere ervaring krijgen dan anders het geval zou zijn.

Complexe transformatie eenvoudig gemaakt

Als het gaat om schaalbaarheid, bruikbaarheid en prestaties, kiezen steeds meer ondernemingen voor SD-WAN als onderdeel van hun digitale transformatiestrategie. SD-WAN kan de kloof dichten tussen connectiviteit en hyperconnectiviteit voor organisaties van elke omvang. Het is een volledig beheerde netwerkoplossing die niet alleen connectiviteit levert tussen meerdere vestigingen, maar ervoor zorgt dat de connectiviteit snel, flexibel, veilig en schaalbaar is.

Zonder een SD-WAN-platform zijn organisaties grotendeels blind als het gaat om SaaS of IaaS. Terwijl individuele dashboards met verschillende log-ins toegankelijk zijn, zullen ze niet het soort geïntegreerde, 360 realtime overzicht genereren, wat SD-WAN wel kan bieden.

Om echt te profiteren van de voordelen van een ‘hyperverbonden’ infrastructuur kan brengen, moeten organisaties volledige zichtbaarheid en controle over dataverkeer en prestaties van applicaties hebben.

Goede digitale platforms kunnen gedetailleerde overzichten weergeven van de wereldwijde aanwezigheid van een klant, inclusief een lijst van alle locaties en hun node status. Het kan zelfs problemen signaleren voordat problemen signaleren voordat ze zich voordoen, en van onschatbare waarde voor probleemoplossing.

Dit artikel is eerder verschenen in ons 'Grenzeloze IT' magazine.

Aanmelden Grenzeloze IT Event