Hoe kies je een nieuwe online werkplek? Deel 3: Return on Investment

Geplaatst op: 3 april, 2020 - 13:00

In de gesprekken de afgelopen tijd rondom de introductie van onze online werkplek Claranet WorkSmart365 waren er een aantal thema’s die we terug kregen rondom de keuze voor een nieuwe online werkplek. In een serie blogartikelen kijken we naar de top thema’s. Vandaag deel 3: “Return on investment”

Hoe kies je een nieuwe online werkplek? Deel 3: Return on Investment

Return on Investment

De formele omschrijving van ROI spreekt over het rendement op de investering in een verhoudingsgetal waarbij de opbrengst (het rendement) cijfermatig wordt gedeeld door de kosten (de investering). Oftewel: Hoeveel Euro krijg ik terug voor elke Euro die in een project gestopt wordt?

De investering van alle IT-projecten was tot voor kort makkelijk te kwantificeren en bestond uit enkelen van de onderstaande elementen:

  • De aanschafwaarde (al dan niet in lease) van de apparatuur voor het platform
  • De verbouwing van de locatie om de hardware een goed plekje te geven in een datacenter
  • De (eenmalige) licentiekosten van de software
  • De eenmalige kosten van de projectengineers om het platform de lucht in te krijgen
  • Introductie- en adoptietraining

Daar dienden dan de doorlopende kosten gedurende de looptijd nog bijgeteld te worden:

  • Energiekosten van het datacenter
  • De beheerkosten
  • De extra huurkosten van het datacenter
  • (eerste en tweede lijns) helpdesk
  • etc

Vervolgens was het te hopen dat tijdens de looptijd (3, 5 of 8 jaar) het platform stabiel bleef omdat anders de eenmalige kosten van uitbreiding, vervanging of extra back-up ook nog meegenomen moesten worden.

Echter is dit in de huidige opzet van de IT eigenlijk niet meer op deze manier te berekenen. De kostenopzet is anders; steeds meer diensten worden op basis van “pay-per-use” afgerekend (waardoor de Capex-kosten worden omgezet naar Opex-kosten). Er is amper nog sprake van echte investeringen waardoor een ROI amper te berekenen is. De technische investeringen die er zijn, zijn voorgefinancierd binnen de cloudmodellen en worden door de leveranciers uitgesmeerd over veel meer klanten en over een langere periode. Daarnaast zijn de software-licenties omgezet naar een abonnementsmodel waardoor ze veel directer toe te wijzen zijn aan de daadwerkelijke productiviteit.

Ons advies: maak het jezelf niet te moeilijk! Dat wil niet zeggen dat het niet loont om een ROI-berekening te maken, sterker nog; het is essentieel voor het verkrijgen van de juiste steun binnen het management, met name aan de financiële kant. Maar probeer jezelf niet helemaal de rondte in te rekenen aan allerlei ingewikkelde modellen en schakel op tijd een IT-leverancier in die met je kan partneren in het boven water krijgen van de echte winst van een mogelijke migratie naar een nieuwe online werkplek.

Dinsdag 7 april: Tijd = geld!

Lees hier deel 1: "Appels en peren"
Lees hier deel 2: "Thuiswerken en samenwerken"