Maak wachtwoorden sterker!

Geplaatst op: 21 april, 2021 - 14:00

Het meest gebruikte wachtwoord voor e-mailadressen is afgelopen jaar wederom “123456”, en dat voor het 8e jaar op rij. En ‘qwerty’ en ‘123456789’ staan ook nog steeds op plek 2 en 3. In dit blog leggen we uit waarom het niet verstandig is om een zwak wachtwoord te gebruiken en hoe je een sterker wachtwoord kunt kiezen.

Blog Maak wachtwoorden sterker

Wachtwoorden vormen een ernstig veiligheidsrisico. Volgens een recent rapport zijn ruim vier van de vijf datalekken waar hackers bij betrokken zijn, terug te leiden naar zwakke of gestolen wachtwoorden. Als je jouw persoonlijke data (en die van jouw contacten) dus goed wilt beschermen, is het aanmaken van sterke wachtwoorden de eerste stap.

Waarom is een sterk wachtwoord zo belangrijk?

Veel hackers maken gebruik van enorme lijsten met veelgebruikte wachtwoorden. Op basis van ‘trial-and-error’, oftewel brute force aanvallen, proberen ze aan de hand van deze lijsten in te loggen op je account. In deze lijsten zijn wachtwoorden terug te vinden zoals de eerder genoemde ‘123456’ ‘qwerty, ‘123456789’, etc. Deze lijsten worden continu groter en groter omdat een hack veelal leiden tot extra gegevens waar weer wachtwoorden aan vast zitten. Met deze nieuwe wachtwoorden worden dan weer nieuwe pogingen gedaan op andere systemen. Dat is ook precies de reden om ervoor te zorgen dat een wachtwoord niet vaker gebruikt wordt.

Sterk wachtwoord

Over het algemeen geldt de gouden regel: hoe simpeler je een wachtwoord kunt onthouden hoe makkelijker hackers het wachtwoord kunnen raden of kraken. Een sterk wachtwoord voldoet aan de volgende eisen:

  • minimaal 10 karakters
  • Hoofdletters en kleine letters
  • Eén of meerdere getallen
  • Eén of meerdere leestekens
  • Een sterk wachtwoord wordt maar éénmaal gebruikt
  • Bij voorkeur wordt een wachtwoord elke x maanden gewijzigd (en daarbij iedere keer uniek)

Maak een zin

Er zijn een aantal manieren om een relatief sterk wachtwoord te verzinnen die toch vrij eenvoudig te herinneren is. Een steeds vaker gebruikte methode is het bedenken van een makkelijk te onthouden zin, bij voorkeur met een getal en leesteken erin. De gebruiker pakt hierbij de eerste letter van elk woord en begint de zin met een hoofdletter. Bijvoorbeeld:

Ik woon in Eindhoven in het centrum op nummer 3! wordt dan IwiEihcon3!

Veel gebruikte en dus zwakke wachtwoorden zijn:

  • De naam van een kind, huisdier of familielid
  • Geboortedata
  • Geboorteplaats of woonplaats
  • Naam van je favoriete sportclub
  • Namen van feestdagen
  • “123456”, “qwerty”, “wachtwoord”, “password”, “welkom”, “geheim”, “admin”, “abc123”, “iloveyou” en allerlei varianten hierop.

Gebruik een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager is het beste te omschrijven als een digitale 'kluis' waarin je alle wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van de wachtwoordmanager te onthouden. Uiteraard blijft het wel belangrijk een sterk wachtwoord voor de wachtwoordmanager te kiezen. Een wachtwoordmanager genereert ook automatisch een sterk wachtwoord voor jou. De meeste wachtwoordmanagers kunnen tussen verschillende apparaten gebruikt worden, zoals een computer, tablet en smartphone.

Wil je meer informatie over het gebruik van een wachtwoordmanager, neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.