Claranet Security Event 2021 | Claranet NL
Icon Dark Side Internet

Claranet Security Event 2021

In het kader van de wereldwijde oktober-security-maand hebben we een eigen live Security Event op 28 oktober in Eindhoven georganiseerd. Een fysiek event waarbij we security, en met name ‘de online gevaren van 2021 én 2022’, in het spotlicht zetten. De keynote van dit event werd verzorgd door Daniël Verlaan.

Een terugblik

Afgelopen donderdag hebben we ons jaarlijks security event georganiseerd met medewerking van Knowbe4, waarbij de feedback was dat het bijzonder interessante en boeiende onderwerpen waren.

Claranet Security Event 2021

Een geslaagd event, waarbij de aanwezigen genoten hebben van allereerst een interessante KeyNote van Daniël Verlaan over hoe personen heel snel informatie prijsgeven en hoe simpel het soms is om bepaalde wachtwoorden te kraken. Het maakt niet zoveel uit hoeveel of welk symbool of letter je gebruikt, want het wordt allemaal snel gekraakt. Wachtwoordzinnen daarentegen is beter. Maar een wachtwoordmanager is het beste, want die zijn bijna niet te kraken, tenzij je een simpel wachtwoord gebruikt uiteraard. Daniël gaf daarnaast een verhelderend en interessant inzicht in zijn onderzoek naar de geheime vraag van accounts die nog steeds misbruikt worden om binnen te komen. Dat liet maar weer eens zien hoe gemakkelijk we het de cybercriminelen soms maken.

Vervolgens kwam onze partner KnowBe4 aan het woord met het door hen ontwikkelde trainingsplatform om mensen nog bewuster te maken, want de mens is nog altijd de zwakste schakel. Nog steeds klikt meer dan 30% op een phishingmail. En ruim 90% van geslaagde online aanvallen start met een phishingmail. Awareness is en blijft belangrijk en is een continu proces dat je niet even in een middag aan je medewerkers kunt laten zien of meedelen.

Tenslotte gaf onze Engelse collega Jake Molloy, van Claranet Cyber Security, inzicht in hoe je je tegen al deze cybercriminelen kunt wapenen. Verder gaf hij uitleg over de aanvallers en de verdedigers en waar de verschillen zitten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden gaf hij inzicht waarom security zo belangrijk is en welke technieken er toegepast worden. Uitdagingen van klanten en hoe wij als Claranet deze tackelen was de afsluiting van de dag.

Claranet Security Event 2021

Nou, eigenlijk niet helemaal, want daarna had onze oprichter, Charles Nasser, nog een persoonlijke boodschap aangezien we 25 jaar bestaan dit jaar. Hierop hebben we geproost en vervolgens onder het genot van een drankje en een hapje met de aanwezigen nog verder gepraat.

Hou onze site in de gaten voor ons volgend events. Want op 17 februari organiseren we, in samenwerking met Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport, al ons volgend event. Dan organiseren wij een specifiek event in het Datacenter van Interconnect op het FlightForum voor de maakindustrie in regio Brainport. Dat wordt ook weer een interessant en gaaf event met diverse sprekers waar security het hoofdthema is. Daarnaast zijn we bezig om in 2022 diverse round tables en masterclasses te organiseren rondom het thema security waarbij we branche-specifiek de gevaren en countermaatregelen onder de aandacht gaan brengen.

Voor nu: Stay tuned, stay safe.

Aftermovie