Benelux blijft DevOps-koploper

Geplaatst op: 15 februari, 2018 - 10:01

Organisaties in de Benelux blijven koploper in Europa als het gaat om de adoptie van progressieve en innovatieve tools voor IT- en applicatiemanagement zoals DevOps. Dit blijkt uit het onderzoek “Beyond Digital Transformation” uitgevoerd door Vanson Bourne in opdracht van Claranet. Zo heeft 39% van de organisaties in de Benelux al een actieve DevOps-aanpak en verwacht nog eens 53% deze in de komende twee jaar te introduceren.

Deze keuze voor de adoptie van dit soort tools betaalt zich uit; twee-derde van de IT-beslissers is ervan overtuigd dat hun organisatie goed gepositioneerd is om de concurrentie bij te houden op het gebied van digitale innovatie. Bovendien zijn ze er van overtuigd dat ze hiermee ook in staat zijn om voorbereid te zijn op externe factoren die hun activiteiten en processen beïnvloeden.

Wat is DevOps?

DevOps is een gecombineerde term bestaande uit ‘development’ en ‘operations’. Het is een methode waar de nadruk ligt op samenwerking en communicatie tussen software-engineers en andere IT-specialisten. In deze multidisciplinaire flexibele werkwijze wordt geen enkele IT-vaardigheid superieur gezien aan een andere.

Koploper in outsourcing

Binnen de Benelux lijkt er een trend te ontstaan om zelf te concentreren op de eigen core-business en werkzaamheden op IT-gebied die niet-kritisch zijn voor de dienstverlening richting klanten uit te besteden aan een externe partij. Ruim 44% van de respondenten noemde hierin outsourcing van netwerkmanagement en -support, 37% noemde applicatieontwikkeling en 36% noemde databeveiliging als uit te besteden functie. Benelux neemt in Europa ruimschoots de leiding op het gebied van outsourcing, waarbij slechts 15% van de organisaties aangeven dat ze helemaal niets uitbesteden.

Outsourcing blijft stabiel

Het is niet verbazingwekkend dat het gebruik van beheerde diensten door derden bijna 20% van het jaarlijkse IT-budget vertegenwoordigt. Dit percentage van de totale uitgaven zal naar verwachting stabiel blijven de komende vijf jaar. En waarom kiezen de organisaties in de Benelux voor het uitbesteden van een deel van de IT? Bijna de helft is ervan overtuigd dat ze hierdoor zelf meer tijd krijgen om zich te concentreren op innovatie van hun corebusiness.

Verbetering klantervaring

Meer dan een derde (37%) van de ondervraagden meldt dat de grootste uitdaging bij de verbetering van de klantenervaring ligt in relatie met de beveiliging van klantdata. Desondanks loopt de Benelux nog steeds voor op haar Europese tegenhangers in de focus op klantervaring.

Claranet Research Report 2018: “Beyond Digital Transformation”

Het onderzoek “Beyond Digital Transformation” is gehouden onder 750 senior IT-beslissers vanuit middelgrote tot grote organisaties (100 - 2.000 medewerkers) uit de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk met als doel de huidige status van de IT in West-Europa te analyseren en te voorspellen hoe dit gaat veranderen in de komende jaren.

Het Claranet Research Report 2018 is aan te vragen via www.claranet.nl/research

Banner Claranet Research Report 2018