Claranet introduceert dé datalek-killer: Veilig Mailen

Geplaatst op: 14 februari, 2019 - 09:56

Met de nieuwe dienst Veilig Mailen introduceert Claranet een nieuwe aanwinst in het security-portfolio waarmee twee-derde van de gemelde datalekken direct kan worden voorkomen. Veilig Mailen is een simpele toevoeging aan bestaande e-mailprogramma’s waardoor persoonsgegevens van klanten, partners, leveranciers en medewerkers beschermd blijven. Het uitwisselen van bestanden verloopt dus veilig, zonder dat gebruikers zich zorgen hoeven te maken om een datalek.

“Dit is een echte datalek-killer,” vertelt Henk Liebeek, Product Manager bij Claranet enthousiast. “Volgens opgave van de Autoriteit Persoonsgegevens zijn er afgelopen jaar ruim 20 duizend datalekken gemeld. Daarvan ging het in bijna twee-derde van de gevallen (63%) om persoonsgegeven die naar een verkeerde ontvanger zijn gestuurd. Met de dienst Veilig Mailen hebben we dus echt een van de beste beschermers tegen datalekken in ons portfolio. Een ander voordeel is dat de ontvanger nooit additionele software hoeft te installeren, noch naar een andere omgeving dient te navigeren, waar men moet inloggen om de documenten te kunnen ontvangen. Door simpelweg een uploadverzoek naar de ontvanger te versturen, kan deze direct via de ontvangen e-mail de bestanden op een veilige manier ontvangen.”

Veilig Mailen is gebaseerd op AttachingIT’s SmartLockr en zorgt ervoor dat organisaties hun e-mail kunnen blijven gebruiken, maar dan met de veiligheidsstandaarden van nu. Hiervoor is geen nieuw e-mailprogramma ontwikkeld, maar is de veilig mailen oplossing direct geïntegreerd in Outlook. Dit heeft als voordeel dat de werkprocessen van medewerkers niet worden verstoord, doordat ze blijven werken vanuit hun vertrouwde Outlook-omgeving.

Veiligheid voor alles

Veilig Mailen maakt standaard gebruik van beveiligde TLS verbindingen, hierdoor zijn alle kanalen waarin de data wordt verzonden altijd beveiligd. De end-to-end versleuteling zorgt ervoor dat alle data versleuteld wordt voordat die het apparaat van de verzender heeft verlaten en pas gedecodeerd wordt op het apparaat van de ontvanger. Hierdoor is de data niet leesbaar voor onbevoegden wanneer deze het internet opgaat. Om er echt zeker van te zijn dat de bevoegde persoon een vertrouwelijke document ontvangt, bevat de end-to-end versleuteling een eenmalig authenticatieproces. Hierbij moet de ontvanger zich eerst authenticeren middels SMS. Hierna is het kanaal tussen de gebruiker en de ontvanger end-to-end beveiligd om de zekerheid van een veilige overdracht van de bestanden te garanderen.