Office 365 verandert van naam, of niet?

Geplaatst op: 10 april, 2020 - 10:45

Microsoft voert binnenkort een naamsverandering door voor een aantal Office 365 diensten. Vanaf 21 april worden die verzameld onder ‘Microsoft 365’. De naam Microsoft 365 werd al in 2017 gelanceerd, met een specifieke betekenis. Tot nu toe was het een abonnement voor bedrijven, dat Windows 10, Office 365 en Enterprise Mobility + Security (EMS) combineert. Voortaan gaat die definitie niet langer op, nu Microsoft de Microsoft 365-naam uitbreidt naar meer, maar niet alle (!) Office 365-producten.

De naamsverandering wordt door Microsoft doorgevoerd omdat de Office-naam niet langer de lading zou dekken, nu ook nieuwe applicaties als Teams, Stream, Forms en Planner deel uitmaken van het pakket. Bovendien moet het volgens Microsoft helpen om de zaken te vereenvoudigen. Voor consumenten worden Office 365 Home en Personal vanaf 21 april vervangen door Microsoft 365 Personal en Family. De Personal-versie is geschikt voor één gebruiker, terwijl Family tot zes gebruikers ondersteunt. Bestaande gebruikers worden automatisch overgezet en de abonnementsprijzen voor consumenten blijven hetzelfde.

Teams

Ook de zakelijke chat- en collaboratietool Teams, die ook (video)bellen en e-mail omvat, komt beschikbaar voor consumenten. Dagelijks gebruiken meer dan 44 miljoen mensen Teams.
Skype gaat op den duur meer naar de achtergrond, hoewel deze communicatietool nog veel wordt gebruikt. Sinds de coronacrisis is het gebruik van Skype met zeventig procent gestegen. Het aantal gebruikers zit thans op veertig miljoen per dag. Het van Skype-naar-Skype-bellen is zelfs met 220 procent toegenomen.

Nieuwe hulpfuncties voor kunstmatige intelligentie

Met de verandering komt er ook een aantal extra functies aan. Voorbeelden zijn de functie Family Safety: een applicatie voor ouders om de schermtijd van kinderen te monitoren en om te zien welke applicaties worden er gebruikt. In Word wordt hulp geboden bij het schrijven zodat teksten meer professioneel overkomen. Microsoft Editor komt daarbij in meer dan twintig talen beschikbaar. Bij PowerPoint komen honderden verschillende premium-sjablonen. Een presentatiecoach, gebaseerd op kunstmatige intelligentie, helpt gebruikers betere toespraken te houden. Presenter Coach geeft een seintje wanneer te haastig of te monotoon wordt gesproken. Ook word je gewaarschuwd voor overmatig gebruik van stopwoorden in de tekst en wordt het mogelijk meerdere agenda’s te beheren in één weergave.

Nieuwe namen

Onder Microsoft 365 Family, dat thans nog Office 365 Home heet, wordt de goedkopere, persoonlijke versie gehandhaafd onder nieuwe naam Microsoft 365 Personal. Sommige naamswijzigingen brengen momenteel verschillende pakketten onder dezelfde titel:

  • Office 365 Business Essentials wordt Microsoft 365 Business Basic.
  • Office 365 Business Premium wordt Microsoft 365 Business Standard.
  • Microsoft 365 Business wordt Microsoft 365 Business Premium.
  • Office 365 Business en Office 365 ProPlus worden Microsoft 365 Apps (de labels ‘for business’ en ‘for enterprise’ zullen waar nodig worden gebruikt om het onderscheid te maken).

Office 365 blijft!

De Office 365-bundels die niet onderhevig zijn aan de naamsverandering naar Microsoft 365 richten zich op grote organisaties. Het gaat dan om Office 365 Enterprise (E1, E3, E5), Firstline Workers (F1), Education (A1, A3, A5) en Government (G1, G3, G5). Voor verschillende van deze paketten zijn wel Microsoft 365-formules beschikbaar met Windows 10 en EMS inbegrepen. Die bundels blijven gewoon bestaan. Hieronder dus ook de Office 365 E1-bundel die momenteel zes maanden gratis in een trial gebruikt kan worden, naar aanleiding van de enorme vraag naar samenwerkingstools sinds de uitbraak van het coronavirus.