Verslag: Private Cloud seminar 15 oktober 2015

Geplaatst op: 28 oktober, 2015 - 11:00

Op donderdagmiddag 15 oktober 2015 vond ons Private Cloud seminar plaats. Als locatie hebben we gekozen voor het Philips Stadion, in de skybox van ex-voetbalinternational René van de Kerkhof. Het seminar werd gemiddeld door de gasten gewaardeerd met een 8,4!

Wiebe Nauta, Managing Director van Claranet Benelux, verteld over het internationale karakter van Claranet. Met de missiestatement ”Helping our customers do amazing things” focused Claranet als Managed Service Provider op Hosting/Cloud, Connectiviteit en Device as a Service. Wiebe sluit af met de meest opvallende Nederlandse IT trends uit het Claranet research rapport , waarbij 900 CIO (in Europa) voor zijn geïnterviewd. Zo is databeveiliging en standaardisatie de allergrootste uitdaging voor de IT-afdelingen in Nederland.

Sophos - Europese wetgeving

pcs-slide2_0.pngDoor de grote interesse bij de vorige editie van het Private Cloud seminar, in april 2015, is Sophos wederom uitgenodigd voor een update rondom de nieuwe Nederlandse en Europese wetgeving voor databescherming. Sophos biedt oplossingen aan voor het veilig communiceren en bewaren van informatie. Michael Heering is Marketing Manager van Sophos Nederland en vertelde de aanwezigen over de nieuwe Europese wetgeving voor databescherming die waarschijnlijk januari 2017 ingaat. Maar ook over de Nederlandse wetgeving voor het melden van datalekken die gaat per 1 januari 2016 in! Behalve het opstellen van vereisten voor databescherming, zet de Verordening ook de deur open voor oadministratieve geldboetes, die op kunnen lopen tot € 810.000 of 5% van de jaarlijkse wereldwijde omzet, in geval van een datalek.

Sophos oppert dan ook “De sleutel is versleuteling”;
wanneer de data aantoonbaar versleuteld is,
is de kans kleiner dat er daadwerkelijk een boete wordt opgelegd.

Uit de vragen van de deelnemers blijkt dat de wetgeving nog onvoldoende op het netvlies van de aanwezige organisaties staat, en dat er een duidelijke behoefte is aan meer informatie rond de naderende introductie van deze wetgevingen.

Claranet Private Cloud

Claranet Consultant Johan Vink gaat verder in op de Claranet Private Cloud. Hij verteld dat deze volledig redundant is uitgevoerd, in Nederland staat en volledig door Claranet wordt beheerd. Binnen deze virtuele omgeving wordt voor elke organisatie een volledig afgeschermde “bubbel” gecreëerd waarin de bedrijfsdata en applicaties volledig veilig en afgeschermd wordt opgeslagen. De Claranet Private Cloud is dan ook conform ISO 9001, ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd. Door deze certificering waarborgt Claranet de beschikbaarheid, veiligheid en kwaliteit van de Private Cloud dienstverlening. De Claranet Private Cloud Datacenters staan in Nederland en vallen alleen onder de Europese en Nederlandse wetgeving.

Brainport Development - Klant aan het woord

pcs-slide1_0.pngJoep Brouwers, Adjunct Directeur van Brainport Development begint zijn presentatie met “ondernemers zijn Brainport”. Enthousiast verteld hij dat partijen intensief samenwerken op basis van vertrouwen en vanuit een gezamenlijke visie op de toekomst van de regio. De nieuwe strategische koers van de Brainport regio heet Brainport Next Generation. Een nieuwe, aanvullende route met “grand challenges” rondom gezondheid, mobiliteit, energie, voedsel en veiligheid.

Brainport Development zet Claranet’s Private Cloud oplossing in om ICT flexibel en schaalbaar in te zetten. Dit maakt de kosten ook beheersbaar, er wordt gebruik gemaakt van een prijsmodel prijs per gebruiker per maand. Claranet heeft de volledige stack van servers op locatie gevirtualiseerd naar een eigen Private Cloud omgeving, maar ook de werkplekken van alle medewerkers zijn vervangen. Na dit stevig migratietraject is het aantal incidenten fors afgenomen en is een servicecall eerder uitzondering dan regel.

Claranet heeft hierbij volledig het beheer en ook de servicedesk-functionaliteit komt volledig voor rekening van Claranet. Hij verteld dat Brainport volledig is ontzorgd op het gebied van de ICT en kan op “Brainport Next Generation”