04-01-2018: Lek in processoren Intel

De afgelopen dagen is duidelijk geworden dat er een ernstig lek in vrijwel alle Intel-processoren zit. Het gaat om twee gelijkaardige securityproblemen die de naam ‘Meltdown’ en ‘Spectre’ hebben gekregen. De eerste treft vooral Intel-chips. Het gaat om een ontwerpfout waardoor gevoelige data zoals wachtwoorden en encryptiesleutels uit het geheugen kunnen gehaald worden. Onder meer The Register onthulde dat malware, apps of JavaScript in de browser inhoud uit het private kernel memory kunnen lezen en zo info kunnen onttrekken waar ze normaal geen toegang tot mogen hebben. De andere bug krijgt de naam Spectre mee en zorgt ervoor dat apps info van andere of eigen processen bemachtigen. Dat betekent dat kwaadaardige JavaScript-code in een webpagina op zoek kan gaan naar cookies in het geheugen van je browser, om zo inloggegevens van andere sites te stelen.

Meer informatie over de lekken is te vinden op https://meltdownattack.com of op NU.nl

Update 5-1-2018:
Met de patches die zijn uitgebracht door onze leveranciers zijn inmiddels de VPS- en Private Cloud clusters op Hypervisior-niveau gepatched.

Voorbereidingen voor het patchen van servers die Claranet in beheer heeft, zijn nog in volle gang. Het is de verwachting om reeds komende weekend downtime-momenten voor de benodigde reboots aan te kondigen via onze reguliere kanalen. Helaas zijn nog niet voor alle systemen patches momenteel beschikbaar. Wij zullen deze inplannen zodra ze beschikbaar zijn.

Klanten die hun eigen servers op de bovenstaand platformen zelf beheren, zijn zelf hierdoor verantwoordelijk voor het patchen van hun OS en eventuele applicaties. Een bijgewerkte lijst met updates is te vinden op https://github.com/hannob/meltdownspectre-patches/.

Mocht u nog vragen hebben met betrekking tot dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met de Claranet Servicedesk op 040-2393350 of via e-mail: servicedesk@claranet.nl.

Neem contact met ons op

Laat een e-mail achter

Vul onderstaand formulier in en we zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen

Velden aangeduid met een * zijn verplicht.

CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u geen computer bent om automatisch spam tegen te gaan.

Neem contact met ons op

Verkoop: 040 239 3300
Financiële administratie: 040 239 3340
Support: 040 239 3350